Transit antara klia2 dan KLIA

Terminal klia2 dan KLIA diperlakukan sebagai entiti yang berasingan. Anda perlu melalui kawalan imigresen di salah satu terminal sebelum pergi ke terminal lain. Jaraknya dianggarkan mengambil masa 3 hingga 10 minit, bergantung kepada mode pengangkutan anda antara kedua-dua terminal ini. Oleh itu, pengurusan masa yang baik dan dokumen perjalanan adalah penting untuk memastikan pemindahan yang lancar.

Semak di sini untuk maklumat lengkap tentang Cara untuk Menukar antara terminal klia2 dan KLIA.

Pas Transit

Warganegara negara tertentu yang tidak menikmati layanan masuk bebas visa masih boleh mendapatkan pas transit percuma untuk tempoh tinggal sehingga 120 jam semasa transit melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). Mereka mesti memegang tiket perjalanan ke luar Malaysia dari Kuala Lumpur dalam tempoh 120 jam, dan penerbangan ke luar Malaysia mestilah dioperasikan oleh Air Asia atau Malaysia Airlines (MAS).

Warganegara negara-negara berikut layak:

• Bhutan
• China
• Myanmar
• Nepal

Warganegara negara-negara berikut hanya layak apabila memegang visa atau permit kediaman yang dikeluarkan oleh Australia, China, Jepun, New Zealand, Korea Selatan, Taiwan atau Amerika Syarikat, dan sedang berlepas atau tiba dari negara-negara ini. Mereka hanya dibenarkan tiba dan berlepas dari terminal utama atau terminal pembawa kos rendah (klia2), kecuali jika mereka memegang permit kediaman.

Warganegara lain

Warganegara negara lain yang tidak layak untuk masuk bebas visa boleh bertransit melalui KLIA untuk tempoh maksimum 24 jam, namun mereka tidak dibenarkan bertukar antara KLIA dan klia2 kecuali jika mereka memegang visa sah untuk melepasi kawalan imigresen dari satu terminal ke terminal lain.