Kemudahan di KLIA2

Kuala Lumpur International Airport 2 (KLIA 2), juga dikenali sebagai Terminal Kos Rendah, merupakan sebuah terminal lapangan terbang yang terletak di Sepang, Selangor, Malaysia. Ia adalah destinasi utama bagi penerbangan tambang murah di negara ini. KLIA 2 dibina sebagai pengembangan KLIA yang asal, dan ia mula beroperasi pada tahun 2014.

Terminal ini menawarkan kemudahan dan perkhidmatan yang direka khas untuk menampung keperluan pengembara yang menggunakan penerbangan tambang murah. KLIA 2 mempunyai pelbagai syarikat penerbangan tambang murah yang beroperasi daripadanya, termasuklah AirAsia, Malindo Air, dan banyak lagi. Pengembara di KLIA 2 dapat menikmati pengalaman perjalanan yang selesa dengan pelbagai perkhidmatan termasuk ruang tunggu, kedai, restoran, dan kemudahan lain yang disediakan.

Terletak berdekatan dengan KLIA, KLIA 2 mempunyai akses mudah ke bandar-bandar utama di Malaysia dan juga ke destinasi antarabangsa. Ia menawarkan kemudahan pengangkutan awam seperti stesen keretapi ERL (Express Rail Link) dan perkhidmatan bas yang menghubungkan pengembara ke pelbagai destinasi.

Dengan pelbagai kemudahan dan perkhidmatan yang ditawarkan, KLIA 2 menjadi pilihan utama pengembara yang mencari penerbangan tambang murah di Malaysia. Ia memberikan kesempatan kepada ramai orang untuk menjelajahi negara dan destinasi antarabangsa dengan kos perjalanan yang berpatutan.

 A. Kaunter Maklumat

Terdapat 6 kaunter maklumat di seluruh terminal KLIA2.
Kaunter-kaunter ini terletak di Aras 2 Dewan Ketibaan dan Aras 3 Dewan berangkat di kedua-dua Terminal Utama dan Bangunan Satelit.

Pembantu Maklumat adalah di kaunter 24 jam untuk membantu dengan pertanyaan pengunjung.

blog-klia-2-counter-01

Kaunter

  • Talian Am 03-8778 5000
  • Maklumat Kaunter 03-8778 5540 , 03-8778 5541 , 03-8778 5542
  • Kaunter pekerja rencam boleh didapati di setiap tingkat di pusat membeli-belah Gateway @ KLIA2.

 

B. Kemudahan Lost & Found

Bagasi Menjejaki Pejabat Airlines adalah di Dewan Ketibaan Antarabangsa untuk kedua-dua dan Peringkat Negeri. Baca lanjut mengenai Lost & Found di sini.

Di pusat membeli-belah Gateway @ KLIA2, hanya mendekati Pegawai Khidmat Pelanggan untuk apa-apa perkara yang hilang dan didapati di kaunter Concierge di Tingkat 2 dan 3.

C. Tempat letak kenderaan di KLIA2

Tempat letak kenderaan KLIA2 ini tempat letak kereta berbilang tingkat bersebelahan dengan bangunan Gateway @ KLIA2.

Terdapat 6490 tempat letak kereta ditutup dengan 5,690 ruang letak kereta dan 800 motosikal teluk. 52 ruang letak kereta bagi orang kurang upaya pemandu telah terpelihara di setiap peringkat tempat letak kereta di kedua-dua Blok A dan kemudahan tempat letak kenderaan B. valet boleh didapati di kawasan pelepasan drop-off.

D. Rail Perkhidmatan Kereta Api

Perkhidmatan kereta api KLIA Ekspres & KLIA Transit di KLIA2 perkhidmatan Link Express Rail iaitu Ekspres KLIA dan KLIA Transit boleh didapati di hab Pengangkutan yang terletak di Aras 2 Gateway @ KLIA2 bangunan.

Terdapat juga pemindahan antara terminal ke KLIA dengan hanya menaiki 3 minit pada sama ada KLIA Ekspres atau KLIA Transit

E. Penyimpanan Perkhidmatan Laci

KLIA2 Bagasi Services Left bagasi / Bagasi Perkhidmatan Storan boleh didapati di Dalam Negeri Aras Ketibaan 2. Ia beroperasi pada setiap 24 jam dengan bayaran.

Anda boleh mempertimbangkan menyimpan bagasi anda di simpanan bagasi dan perkhidmatan loker di kawasan Ketibaan atau di Capsule dengan Container Hotel.

E. Lounge & Kawasan Tempat Duduk

KLIA2 Lounges Terdapat 2 Plaza Premium Lounge terletak di terminal KLIA2 itu. Yang pertama terletak di Aras 2 Gateway @ KLIA2 dan yang kedua terletak di peringkat 2 berhampiran Gate L8, kawasan depature Antarabangsa.

Kawasan tempat duduk penumpang terletak di Bangunan Satelit Peringkat 3. Filem dan Sukan Lounge terletak di Bangunan Satelit Peringkat 2.

  • Lounge internet dan bilik tidak terletak di jeti menaiki pesawat (PJKL), satu lounge di setiap jeti.
  • VIP & VVIP Lounge terletak di Bangunan Terminal Utama Tahap 3.
  • Syarikat Penerbangan lounge yang terletak di Bangunan Satelit Tahap 3 dan 2.
  • Komersial Orang Penting (CIP) lounge terletak di bangunan satelit Tahap 3 dan pusat perniagaan ada disediakan di lounge CIP.

F. Perkhidmatan Teksi

Perkhidmatan teksi di KLIA2 Kedua-dua teksi Kupon dan teksi bermeter boleh didapati di hab Pengangkutan yang terletak di Aras 1 bangunan Gateway @ KLIA2.

Semak perkhidmatan teksi di Hab Pengangkutan.

G. Perkhidmatan Bas

Perkhidmatan bas di perkhidmatan KLIA2Bus boleh didapati di Terminal Bas di Pengangkutan Hub bangunan Gateway @ KLIA2.

Anda boleh mencari Skybus ke KL Sentral, Star Shuttle untuk pergi ke Puduraya, Aerobus, Lapangan Terbang Liner, Jetbus, Transnasional dan lain-lain pembekal perkhidmatan bas di sana.

H. Kemudahan untuk Warga Emas

Kemudahan KLIA2 untuk penekanan yang kurang upaya dan warga emas Khas telah diletakkan di atas keperluan pengunjung fizikal-dicabar supaya setiap bahagian terminal yang boleh diakses oleh kerusi roda.

Terdapat juga perkhidmatan kereta, Braille dalam lif dan tandas yang ditetapkan. Tanjakan dan orang-penggerak atau travelators boleh didapati di seluruh. Jubin kebijaksanaan membawa dari drop-off kerbside di Gateway @ KLIA2 sepanjang jalan ke Dewan berlepas dan dari Balai Ketibaan untuk Gateway @ bangunan KLIA2.

I. Perkhidmatan Perubatan

KLIA2 Kesihatan dan Perkhidmatan perubatan
Klinik ini terletak di Aras 3 dan Satelit Terminal Utama Bangunan Tingkat 2, sebelah Ketibaan Antarabangsa.

 

Ia beroperasi 24 jam dengan Jenis A ambulans bersiap sedia. Perkhidmatan ini disediakan oleh Menara Perkhidmatan Perubatan.

Tel:+60 18-400 4727

J. Hotel di KLIA2

KLIA2 Hotel Terdapat banyak hotel yang berhampiran terminal KLIA2. Sama-Sama Express Hotel KLIA2 adalah hotel transit airside di Bangunan Satelit Tahap 3.

Tune Hotel KLIA2 adalah hotel bajet di sebelah tempat letak kereta kompleks. Kapsul oleh Kontena Hotel boleh didapati di Tingkat 1 daripada Gateway @ KLIA2 bagi anda untuk merebut beberapa jam menutup-mata di atas katil.

Bagi mereka yang lebih suka perkhidmatan hotel 5-bintang ini, terdapat Sama-Sama Hotel KLIA bersebelahan dengan KLIA yang boleh dikunjungi melalui ERL antara terminal.

Semak lebih Hotel berhampiran dengan KLIA2.

K. Kemudahan Mandi

KLIA2 kemudahan Kemudahan pancuran pancuran boleh didapati di Sama-Sama Express Hotel
KLIA2, Kapsul oleh Kontena Hotel dan Plaza Premium Lounge untuk bayaran yang kecil.

Kemudahan pancuran mandian juga disediakan secara percuma di pelbagai tandas di terminal.

L. Bilik solat

KLIA2 Surau – surau untuk orang Islam Terdapat 15 bilik surau di seluruh terminal KLIA2 itu untuk kegunaan awam.

Di pusat membeli-belah Gateway @ KLIA2, di dalam bilik sembahyang terletak di Aras 1 Kapsul bertentangan dengan Container Hotel dan Tahap 2 di belakang Classic asal.

M. Bilik Bayi

Bilik Bilik KLIA2 Bay Bayi terletak di seluruh terminal KLIA2 di sebelah kemudahan tandas untuk lampin berubah dan kejururawatan.

Bilik Bayi dilengkapi sepenuhnya dengan pencuci tangan, dispenser air, tandas kertas dispenser dan lampin berubah stesen. Pada Gateway @ KLIA2 pusat membeli-belah, ia boleh didapati di setiap tingkat.

N. Makan & Membeli-belah

KLIA2 menjamu selera dan membeli-belah Terdapat sejumlah 225 runcit dan kedai makanan dan minuman di seluruh terminal.

Pelbagai membeli bebas cukai seperti minuman keras, rokok dan minyak wangi untuk buku-buku dan majalah, jenama pereka, mainan dan banyak lagi.

Di Gateway @ KLIA2, terdapat sebuah 200 tambahan runcit dan kedai makanan dan minuman untuk keseronokan anda.

O. Kid Zon

KLIA2 Kid Zone Anda boleh menjaga anak-anak dilayan di Zon Kanak-kanak sementara menunggu penerbangan.

Kawasan Kid Zone terletak di Aras 2 Satelit.

P. Kod IATA

Kod KLIA2 IATA IATA Terminal Kod untuk KLIA2 adalah KUL 2 yang bermaksud Terminal KUL 2.

Kod IATA untuk KLIA adalah KUL M yang bermaksud Terminal Utama KUL.

Q. Imigresen

KLIA2 Imigresen RegulationsVISA – Penumpang dinasihatkan untuk menyemak dengan Konsulat Malaysia atau pejabat wakil yang berhampiran dengan anda untuk keperluan Visa sebelum merancang perjalanan ke Malaysia.

Autogates di Ketibaan dan Berlepas – warganegara Malaysia dan Penduduk Tetap dengan pasport Malaysia boleh meneruskan dengan autogates Elektronik Pasport Reader bagi penjelasan yang lebih cepat.

Sila melawat Jabatan Imigresen Malaysia laman web rasmi untuk maklumat lanjut di www.imi.gov.my.

R. Kastam

Peraturan-Peraturan Kastam KLIA2 Pada masa ini terdapat 14 pusat pemeriksaan Kastam boleh didapati di terminal; 7 terletak di Ketibaan dan 7 di berlepas.

Sila layari laman web rasmi Jabatan Kastam Diraja Malaysia untuk maklumat lanjut – www.customs.gov.my.

S. Elaun bebas cukai

Pelawat Elaun KLIA2 bebas cukai tinggal selama sekurang-kurangnya 72 jam dibenarkan elaun bebas cukai peribadi:

1) Tembakau tidak melebihi 225 gram (bersamaan dengan 200 batang rokok)

2) Alkohol tidak lebih daripada 1 liter setiap penumpang

Sila layari laman web rasmi Jabatan Kastam Diraja Malaysia untuk maklumat lanjut – www.customs.gov.my