Imigrasi di klia2

Jabatan Imigresen Malaysia adalah entiti tunggal yang bertanggungjawab dalam hal-hal imigresen di Malaysia.

Penumpang dinasihatkan untuk memeriksa dengan Konsulat Malaysia atau pejabat wakil terdekat anda mengenai keperluan Visa sebelum merancang perjalanan ke Malaysia. Bagi warganegara Malaysia yang mengkhawatirkan mereka telah disenaraikan hitam daripada meninggalkan negara, sila periksa status imigresen semasa mereka dengan log masuk ke sistem semakan atas talian Jabatan Imigresen Malaysia.

Satu kaedah alternatif untuk memeriksa status imigresen anda dan mengetahui agensi kerajaan mana yang mengeluarkan perintah senarai hitam adalah dengan menghubungi Pusat Panggilan 1Malaysia (1MOCC) di Tel: +603-8000 8000 (MOCC) / +603-8880 1555 (Bilik Operasi).

Pintu Autogate Kedatangan dan Keberangkatan

Warganegara Malaysia dan Penduduk Tetap dengan pasport Malaysia boleh mengakses pintu autogate dengan Pembaca Pasport Elektronik untuk kelulusan yang lebih pantas. Terdapat kaunter imigresen yang dikendalikan oleh pegawai yang tersedia untuk membantu jika anda menghadapi sebarang masalah dengan Pembaca Pasport Elektronik.

Visa Kedatangan

Warganegara China dan India yang tiba secara langsung dari Thailand, Singapura, Brunei, dan Indonesia dengan memegang visa sah dari negara-negara tersebut boleh memperoleh Visa Kedatangan (VOA) untuk tempoh maksimum 15 hari (yang tidak boleh dilanjutkan) di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KUL), Johor Bahru (JHB), Kota Kinabalu (BKI), Kuching (KCH) dan Pulau Pinang (PEN), dengan syarat mereka memegang tiket penerbangan pulang dan mempunyai sekurang-kurangnya USD500 setiap orang. Yuran VOA adalah 200 Ringgit Malaysia, mata wang lain tidak diterima sebagai yuran VOA. Boarding pass atau tiket diperlukan sebagai bukti bahawa anda telah tiba dari negara tertentu.

Jika anda memerlukan maklumat lanjut mengenai isu imigresen, sila hubungi Jabatan Imigresen di +603-8880 1555 (Bilik Operasi).