Hilang & Ditemui di klia2

Jika anda sedang mencari sesuatu yang telah hilang di terminal klia2, anda boleh menghubungi seperti berikut:

Lokasi: Aras 3, Dewan Keberangkatan (berdekatan kaunter daftar masuk Z), klia2

Tel: +60 (3) 8778 5409

(Isnin – Jumaat 0900 hrs-1700 hrs, kecuali rehat pada hari Jumaat dari 1215 hrs-1445 hrs)

Tel: +60 (3) 8778 5000 (Selepas waktu operasi)

Jika anda tertinggal barang-barang di dalam pesawat, sila berhubung dengan pejabat harta hilang di lapangan terbang yang berkenaan.

Barang-Barang Tertinggal dengan Tidak Sengaja

Sila ambil perhatian bahawa keselamatan lapangan terbang di kawasan skrining dan check point bukanlah kakitangan syarikat penerbangan, barang-barang yang tertinggal di check point akan diambil alih oleh pihak keselamatan lapangan terbang dan mereka tidak akan menyerahkan kepada syarikat penerbangan. Tetamu dinasihatkan untuk mengunjungi Pejabat Keselamatan Lapangan Terbang untuk mendapatkan maklumat tentang barang-barang yang tertinggal.

Barang-barang yang dirampas atau dikeluarkan kerana masalah keselamatan atau ketidakpatuhan tidak akan dikembalikan.

Jika anda tertinggal barang-barang di dalam pesawat, sila berhubung dengan pejabat harta hilang di lapangan terbang yang berkenaan. Sebarang barang yang dijumpai di terminal lapangan terbang akan diserahkan kepada pihak berkuasa lapangan terbang.

Bagasi Terlantar

Jika anda mempunyai bagasi yang hilang semasa semak semula, sila berhubung dengan mana-mana pegawai perkhidmatan tetamu klia2 dengan segera. Anda perlu menyediakan tag bagasi yang diberikan kepada anda semasa waktu semak semula.

Nombor telefon berikut adalah untuk pertanyaan mengenai bagasi yang hilang sahaja. Pertanyaan lain tidak akan dilayan di nombor-nombor ini:

Pejabat Pengesanan Bagasi Pusat Kuala Lumpur: +603 8778 5495.