AirAsia X – Had Bagasi

Penumpang yang melakukan perjalanan dengan AirAsia X dialu-alukan untuk membawa:

Bagasi Bawaan

Semua penumpang AirAsia dan AirAsia X (kecuali bayi) dibenarkan membawa 2 buah bagasi kabin yang terdiri daripada:

Satu (1) Bagasi Kabin:

• Mesti TIDAK melebihi saiz 56cm (T) X 36cm (L) X 23cm (D).

• Mesti MUAT di dalam ruang simpanan di kabin pesawat.

Satu (1) Beg Laptop atau satu (1) beg tangan atau satu (1) beg kecil:

• Mesti TIDAK melebihi saiz 40cm (T) X 30cm (L) X 10cm (D).

• Mesti MUAT di bawah tempat duduk di hadapan anda.

Jumlah berat kedua-dua bagasi tersebut tidak boleh melebihi 7 kg.

Had Bagasi Daftar Masuk

Jika anda memerlukan lebih banyak bagasi, AirAsia dan AirAsia X menawarkan pelbagai had bagasi daftar masuk yang boleh anda prabook. Caj bagasi daftar masuk akan dikenakan dan caj tersebut bergantung kepada tempat berlepas dan tempat tiba.

Jika anda telah membeli Pakej Nilai atau menaiki Premium Flex atau Premium Flatbed, had bagasi daftar masuk akan termasuk dalam tambang anda.

Caj bagasi daftar masuk adalah paling rendah semasa tempahan penerbangan awal. Anda boleh prabook kemudian melalui akaun Ahli BIG anda atau semasa semakan web dengan kadar biasa. Caj di lapangan terbang adalah tertinggi, jadi prabook had bagasi daftar masuk anda lebih awal.

Untuk mengelakkan caj tambahan bagi bagasi berlebihan, pastikan mematuhi berat yang dibenarkan dalam jumlah yang dibenarkan. Sebarang berat tambahan atau jumlah bagasi akan dikenakan caj tambahan, dengan syarat terdapat ruang di kargo untuk bagasi berlebihan anda.

Bagasi Tambahan

Jika anda mempunyai lebih berat bagasi dan/atau jumlah bagasi melebihi had yang dibenarkan, caj tambahan akan dikenakan. Anda boleh membeli tambahan bagasi anda dengan harga diskaun yang hebat. Caj ini bergantung kepada destinasi anda.

Untuk maklumat lanjut mengenai polisi bagasi, sila hubungi Hotline Perkhidmatan AirAsia X di Telefon: +603 8660 4600 (AirAsia X) atau hubungi ejen tiket penerbangan tempatan anda.