Cara untuk Menukar antara terminal klia2 dan KLIA

Bagaimana untuk menukar antara terminal klia2 dan KLIA

Terminal klia2 dan KLIA diperlakukan sebagai entiti yang berasingan. Anda perlu melalui kawalan imigresen di salah satu terminal sebelum pergi ke terminal lain. Jaraknya dianggarkan mengambil masa 3 hingga 10 minit, bergantung kepada pilihan pengangkutan, untuk menukar/menyusuri antara kedua-dua terminal ini. Oleh itu, pengurusan masa yang baik dan dokumen perjalanan adalah penting untuk memastikan pemindahan yang lancar.

Semak di sini untuk maklumat lengkap mengenai dokumen perjalanan yang diperlukan untuk bertransit antara terminal klia2 dan KLIA.

Pilihan pengangkutan untuk berpindah antara kedua-dua terminal ini adalah:

• Bas Pendataran Percuma (beroperasi sepanjang masa, perjalanan bas selama 10 minit, PERCUMA)
• Bas Airport Liner (perjalanan bas selama 10 minit, RM2.50)
• Pengangkutan Rel Antara Terminal (perjalanan kereta selama 3 minit, RM2.00)

Bas Pendataran Percuma

Penumpang dengan penerbangan sambungan antara klia2 dan KLIA kini boleh menikmati perkhidmatan pengangkutan bas pendataran percuma sepanjang masa antara kedua-dua terminal ini. Bas pendataran 24/7 beroperasi setiap 10 minit. Perjalanan ini mengambil masa kira-kira 10 minit dan ia PERCUMA.

Untuk menikmati perkhidmatan ini, penumpang boleh pergi ke kawasan menunggu untuk menaiki bas pendataran percuma. Kawasan menunggu di KLIA terletak di Pintu 4, Tingkat 1, dan kawasan menunggu di klia2 terletak di Bay A10, Tingkat 1, Transportation Hub, gateway@klia2 mall.

Bas Airport Liner

Bas Airport Liner menjalankan perkhidmatan pendataran berjadual antara terminal klia2 dan KLIA. Bas-bas Airport Liner boleh didapati di platform 10, 11, dan 12 di Stesen Bas KLIA. Di klia2, bas Airport Liner boleh didapati di Transportation Hub, gateway@klia2 mall. Perjalanan ini mengambil masa kira-kira 10 minit dan tambangnya adalah RM2.50 sekali perjalanan.

Bas Airport Liner pertama mula beroperasi pada jam 5:30 pagi dan bas terakhir mula beroperasi pada jam 11:50 malam.

Pengangkutan Rel Antara Terminal

Untuk perjalanan yang pantas dan lancar antara klia2 dan KLIA, penumpang boleh mengambil perkhidmatan kereta Express Rail Link (ERL) (KLIA Transit atau KLIA Ekspres) di stesen ERL di masing-masing terminal. Kereta ERL adalah pilihan perjalanan yang pantas dan mudah untuk pemindahan antara terminal.

Pemindahan Antara Terminal antara KLIA dan klia2:

• Hanya mengambil masa 3 minit antara KLIA dan klia2 dengan kereta KLIA Ekspres atau KLIA Transit.
• 7 perkhidmatan semasa waktu puncak (4 x KLIA Ekspres + 3 x KLIA Transit)
• 5 perkhidmatan semasa waktu luar puncak (3 x KLIA Ekspres + 2 x KLIA Transit)
• RM2.00 (Dewasa) dan RM1.00 (Kanak-kanak) satu hala