Sewa Kereta di klia2

Kaunter Sewa Kereta boleh didapati di Pusat Pengangkutan yang terletak di Aras 1 pusat membeli-belah gateway@klia2 bersebelahan dengan Bangunan Terminal Utama klia2.

Jika anda memerlukan perkhidmatan sewa kereta, berikut adalah senarai syarikat-syarikat sewa kereta tempatan dan antarabangsa yang tersedia di klia2.

CarFlexi

Website: https://www.carflexi.com/en-us

WS Rent-A-Car

Website: https://www.wsrentacar.com.my/contact-us/

Panduan Memandu di Malaysia

Seperti negara lain, terdapat peraturan dan peraturan tertentu yang perlu dipatuhi apabila memandu di jalan raya Malaysia. Berikut adalah peraturan memandu secara umum, serta beberapa tips berguna yang perlu anda ketahui sebelum memulakan perjalanan:

Menurut Seksyen 28 Akta Pengangkutan Jalan Malaysia 1987, “lesen memandu yang dikeluarkan di bawah peruntukan yang sepadan dalam mana-mana undang-undang yang berkuat kuasa di mana-mana Negeri yang menjadi pihak kepada satu perjanjian yang juga menjadi pihak Malaysia dan yang mengiktiraf lesen memandu dalam negeri yang dikeluarkan oleh negara-negara kontraktor itu, akan dianggap sebagai lesen memandu yang diberikan di bawah Bahagian ini selama lesen itu masih berkuat kuasa di Negeri tersebut.”

“Pemegang lesen memandu negara asing boleh memandu di negara ini selagi lesen memandu dalam negeri itu masih sah, dan disertakan dengan terjemahan dalam Bahasa Inggeris atau Bahasa Melayu (jika lesen tersebut dalam bahasa selain Bahasa Inggeris atau Bahasa Melayu), yang disahkan oleh kedutaan negara asal di Malaysia, atau oleh pihak berkuasa yang mengeluarkan lesen memandu yang berkaitan.”

“Dalam hal ini, warganegara asing tidak diwajibkan memegang lesen memandu Malaysia untuk memandu di Malaysia.”

“Selain itu, warganegara asing yang ingin memandu di negara ini juga boleh menggunakan Permit Memandu Antarabangsa (International Driving Permit-IDP) yang dikeluarkan oleh negara berkenaan sebelum memasuki Malaysia.”

Kebanyakan tanda-tanda jalan sepatutnya serupa dengan tanda-tanda jalan dari negara lain, jadi walaupun kata-kata dalam Bahasa Melayu jarang digunakan, sepatutnya tidak terlalu sukar untuk memahami maksud tanda-tanda tersebut oleh orang asing.

Jangan Memandu Selepas Minum

Memandu di bawah pengaruh alkohol adalah dilarang di Malaysia. Hukuman yang lebih berat bagi mereka yang memandu di bawah pengaruh alkohol telah berkuat kuasa pada 23 Oktober 2020 selepas pindaan kepada Seksyen 45A Akta Pengangkutan Jalan.

Dalam pindaan tersebut, mereka yang mempunyai paras alkohol 50mg setiap 100ml (mililiter) darah semasa memandu di bawah pengaruh alkohol telah melanggar undang-undang.

Mereka yang disabitkan kesalahan untuk kali pertama boleh didenda antara RM10,000 hingga RM30,000, dipenjara sehingga dua tahun dan dilarang memandu selama dua tahun.