Pengalaman ‘meletihkan’ saya di KLIA2

Saya telah menggunakan KLIA2 baru dua kali sebelum dan sekali lagi pada hujung minggu lalu untuk pergi ke bandar jiran. Saya memutuskan bahawa kali ini saya perlu menyuarakan rungutan saya secara terbuka tentang terminal.

Untuk terminal tambang kos rendah sudah pasti besar dan utama dalam penampilan, tetapi ia adalah jauh daripada user-friendly. Yang berjalan kaki dengan pintu berlepas adalah luar biasa dan tidak perlu panjang dan paling membosankan, terutamanya kepada mereka yang kurang mampu dan pasti kepada orang kurang upaya.

blog-klia-2-01

Dalam perjalanan tertentu ini, saya dengan ibu saya dalam undang-undang untuk kerusi roda yang telah e-ditempah terlebih dahulu dan bayaran juga dibuat lebih awal saya. Kaunter daftar masuk menghantar saya di suatu tempat yang jauh untuk mendapatkan kerusi roda untuknya. Apabila kerusi itu akhirnya menemui mereka tidak mempunyai seseorang untuk menolak dan mengatakan kepada saya untuk menolak diri saya dan mungkin mencari seorang kakitangan selepas pasport cek kaunter, untuk membantu.

Tidak ada satu saya boleh mendapatkan di kalangan kakitangan AirAsia. Bayangkan, saya terpaksa menolak kerusi roda itu dan pada masa yang sama tarik beg saya sendiri semua jalan sampai ke pintu berlepas.

blog-klia-2-02
Yang begitu banyak aduan terhadap perkhidmatan syarikat penerbangan yang berkenaan!

Sekarang mengenai terminal itu sendiri.

Yang berjalan kaki ke ruang berlepas adalah satu perjalanan yang sangat membosankan. Saya memanggilnya perjalanan kerana saya telah menjadi lemah oleh masa yang saya mencapai pintu berlepas. Ini papan tanda timbul kepada pintu-pintu antarabangsa adalah juga mengelirukan dan saya terpaksa melakukan pusingan U di tempat tertentu perjalanan (papan tanda ke ‘L’ pintu berlepas contohnya adalah mengelirukan dan tidak mencukupi).

KLIA2 adalah terminal udara terbaru kami dan pemilik memegahkan ia menjadi terminal udara tambang murah terbesar di Asia jika tidak seluruh dunia. Sekiranya tidak arkitek seperti terminal lapangan terbang mahal dan terbaru telah diberikan lebih memikirkan tentang kepentingan pengguna dari terminal?

Jika walkalators contohnya dianggap terlalu mewah bagi apa-apa terminal, bangunan itu boleh tidak telah direka dengan teknologi terbaik yang ada untuk mengelakkan tekanan kepada pengguna?

Pengguna KLIA2 tidak mengharapkan kemewahan terminal kelas pertama tetapi mereka dan berhak untuk mempunyai terminal yang mudah dan mudah untuk digunakan.

Saya mendapati cara petikan yang sangat panjang kepada antarabangsa penyempitan pintu berlepas pada bahagian tertentu seperti bahawa ia adalah tidak 6m lebar. Ia telah sesak dan troli dan beg roller telah mengetuk satu sama lain.

Soalan: Mengapakah laluan direka untuk menjadi sempit seolah-olah direka untuk beban semalam penumpang? Mengapa laluan panjang tanpa walkalators? Hakikat bahawa beberapa walkalators telah baru-baru ini dipasang (walaupun canggung) di beberapa bahagian, mengesahkan mahu asal teliti dan pertimbangan oleh arkitek dan pemaju.

Saya tidak dapat membantu membandingkan pengalaman saya di KLIA2 dengan berjalan kaki di lapangan terbang destinasi saya. Laluan pejalan kaki yang terdapat gembira luas, mudah dan berangin. A penolak kerusi roda bersedia dalam pesawat sebelum pendaratan dibenarkan.

Tanpa tidak setia kepada negara saya sendiri saya tidak boleh membantu tertanya-tanya sama ada pereka kami tidak peduli untuk belajar daripada kerja-kerja yang berjaya dan banyak pengalaman dalam lain-lain?

Sekarang kita sudah hampir 2020 untuk status negara maju, seharusnya tidak menjadi pihak berkuasa kita memberi perhatian kepada usaha meningkatkan ‘standard’, akses kepada perkhidmatan dan kebolehgunaan keseluruhan kemudahan secara holistik, dan bukan semata-mata mengambil kebanggaan pada apa yang kita boleh membina?

Category: KLIA

Tags: , , ,

- March 31, 2015
Hello! Kami, makanan dan pasangan perjalanan penulis blog Malaysia dari Kuala Lumpur. Kami suka pergi di sekitar bandar untuk makanan yang baik dan menuliskan di blog ini.