Harge Ticket Baru Tren KLIA Express ERL

Kebanyakan rakyat Malaysia dan warga asing telah menikmati tambang KLIA Express RM35 sehala sejak 14 tahun lalu dan datang 1 ini Januari 2016, KLIA Express ERL Keretapi akan mempunyai harga tiket baru RM55.00 sehala iaitu peningkatan RM20.00 besar dari KLIA lama menyatakan harga RM35.00 sehala. Dengan peningkatan baru, mereka yang kerap akan merasakan kesannya sebagai tambahan RM20.00 sehala, boleh dibelanjakan untuk perkara-perkara lain seperti makanan dan minuman.

Ketua Pegawai Eksekutif ERL juga telah menyebut bahawa pada asalnya, harga sepatutnya disemak semula kepada RM64 berdasarkan syarat-syarat perjanjian konsesi bagaimanapun, KLIA Express masih salah satu dunia pemindahan kereta api lapangan terbang rendah. Pengguna Touch N Go masih layak untuk diskaun 10% untuk tempoh promosi dan kerana membeli tiket dua hala, penumpang boleh menyimpan RM10 sebagai diskaun keseluruhan.

Harga Ticket KLIA Express ERL Kereta Api Baru

• KL Sentral – KLIA, KLIA 2 Dewasa: RM55.00 sehala, RM100.00 dua hala
• KL Sentral – KLIA, KLIA 2 kanak-kanak: RM25.00 sehala, RM50.00 dua hala
• Komuter Harian: A Travelcard baru dengan diskaun sebanyak 17% – 83%
• Warga Emas dan Orang Kurang Upaya: Diskaun 30% ke atas tambang satu hala pada Transit KLIA
• Laman Web pembelian: RM90.00 untuk tiket pulang
• Promosi Kad Kredit: RM80.00 untuk tiket balik semasa promosi

Maklumat tambahan

• KLIA Express kereta api hanya mengambil masa 28 minit dari bandar ke lapangan terbang dan belakang.
• Untuk pengangkutan dari KLIA ke KLIA2, anda boleh mengambil yang sama ERL Express yang menelan belanja RM2.00 (dewasa) dan RM1.00 (kanak-kanak) sehala. Perjalanan ini mengambil masa lebih kurang 3-5 minit sahaja.
• Perkhidmatan ulang-alik percuma dari KLIA ke KLIA 2 sudah tiada lagi.
• Terdapat bas ulang-alik ke KLIA 2 dari terminal bas di KLIA yang bernilai RM1.00.

 

Menurut sumber, KLIA Express kenaikan harga tiket yang baru telah diluluskan oleh kerajaan melalui Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) menurut Seksyen 120 Akta Pengangkutan Awam Darat 2010. Untuk maklumat lanjut, lihat laman web rasmi – http: //www.kliaekspres.com

Sebagai alternatif, anda masih boleh mengambil pemindahan bas lapangan terbang KLIA dari KL Sentral atau One Utama Shopping Mall di Bandar Utama di Petaling Jaya kerana harga sekitar RM10-12 satu cara. Perjalanan bas KLIA adalah sekitar 60 minit sehala dan kekerapan bas adalah setiap 15 minit dari KL Sentral semasa ia setiap jam dari Bandar Utama.

Untuk awal tahun ini, sebahagian besar pelancong akan merasai kesannya pada KLIA Express ERL Keretapi Tiket baru Harga tetapi akhirnya kerana Malaysia meningkat semua yuran pengangkutan dan sebagainya, kita akan mendapat digunakan untuk ia. Sekali lagi, jika anda melancong dalam kumpulan tidak lebih daripada empat, ia akan menjadi satu keputusan yang bijak untuk hanya mengambil teksi ke lapangan terbang yang hanya berharga sekitar RM90 ke RM130 cara sama ada, jadi pilihan adalah terpulang kepada anda.

Category: KLIA

Tags: , , , , ,

- January 9, 2017
Hello! Kami, makanan dan pasangan perjalanan penulis blog Malaysia dari Kuala Lumpur. Kami suka pergi di sekitar bandar untuk makanan yang baik dan menuliskan di blog ini.