Banyak kedai-kedai di lapangan terbang telah dianugerahkan pensijilan Halal

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, banyak restoran di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan KLIA2 telah mendapat sijil halal.

“Antara restoran yang memaparkan sijil adalah McDonalds, KFC, Starbucks, Marrybrown, Kenny Rogers dan banyak lagi.

“Pengguna harus datang kepada keputusan mereka sendiri mengenai restoran yang melakukan memaparkan Sijil Halal Malaysia. Permohonan untuk sijil halal adalah bukan wajib dan sehingga inisiatif pengendali restoran.

“Ini adalah kerana semua tempat makan terbuka untuk semua, orang Islam dan bukan Islam,” katanya pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini.

Menurut beliau, setakat ini daripada 62 premis di KLIA, 15 premis telah dipaparkan sijil halal manakala di KLIA2, daripada 66 premis itu, 12 premis telah dipaparkan itu.

klia2-shop-01

“Semasa di mahkamah makanan, setiap pengendali perlu mematuhi untuk memohon Sijil Halal Malaysia kerana perkakas makan dikongsi bersama di kalangan semua pengendali,” katanya.

Sebagai tindak balas kepada rangkaian restoran, Secret Recipe, yang mempunyai pensijilan halalnya dibatalkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) pada 7 Mei, Jamil Khir berkata, pensijilan itu tidak hanya tertumpu kepada penggunaan bahan-bahan haram yang berasal dari babi dan anjing.

klia2-shop-02

“Dari ladang itu sehingga makanan yang dihidangkan di atas meja, peraturan-peraturan kebersihan mestilah mematuhi.

“Malah, jika bahan-bahan yang digunakan adalah halal tetapi jika mereka melanggar piawaian pemprosesan makanan, oleh itu kita mempunyai hak untuk membatalkan atau menggantung sijil.

“Kami telah membuat lawatan ke kilang Resipi Rahsia di Taman Mayang dan mendapati keraguan munasabah mengenai piawaian kebersihan semasa proses pembuatan.

“Sijil Halal Malaysia meletakkan kepentingan yang sama ke atas kesihatan pengguna,” katanya.

Category: Tips

Tags: , , , , ,

- June 19, 2015
Hello! Kami, makanan dan pasangan perjalanan penulis blog Malaysia dari Kuala Lumpur. Kami suka pergi di sekitar bandar untuk makanan yang baik dan menuliskan di blog ini.