Apakah KLIA2?

Kuala Lumpur International Airport 2 (KLIA2) yang dibina untuk menjadi Hab Generasi Seterusnya Malaysia – Lapangan Terbang Antarabangsa Hub – yang membolehkan penyambungan yang lancar untuk kedua-dua kos rendah serta perkhidmatan penuh syarikat penerbangan tempatan dan antarabangsa.

KLIA2 dibina untuk menampung ledakan pertumbuhan dalam perjalanan kos rendah. Ia direka untuk menampung 45 juta penumpang setahun, menggantikan Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT) sebaik sahaja ia siap. Ia dibina dengan kapasiti yang lebih besar dan kemudahan yang unggul.

Terminal KLIA2 baru diukur untuk menjadi sekurang-kurangnya 257,000 meter persegi, dengan 60 pintu, 8 berdiri jauh, 80 jambatan udara, ditambah ruang runcit 32,000 meter persegi untuk menampung 225 kedai runcit.

Kos sekitar 4 bilion Ringgit Malaysia, KLIA2 dijadual dibuka pada 28 Jun, 2013. Oleh kerana kelewatan pembinaan, terminal KLIA2 yang baru dibuka secara rasmi pada 2 Mei 2014.

Category: KLIA

Tags: , , , , ,

- March 20, 2015
Hello! Kami, makanan dan pasangan perjalanan penulis blog Malaysia dari Kuala Lumpur. Kami suka pergi di sekitar bandar untuk makanan yang baik dan menuliskan di blog ini.